Bridging Digital Divide

INTSIKT 2018 je međunarodni forum koji okuplja znanstvenike i inženjere čiji su interes informacijsko-komunikacijske tehnologije. Simpozij INTSIKT tradicionalno organiziraju Fakultet elektrotehnike u Tuzli, Fakultet elektrotehnike u Ljubljani i BIT centar Tuzla.

Brzi razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija nudi ogroman potencijal u svim sferama gospodarstva, nauke ali i svakodnevnog života. Teme Simpozija su aktuelne i svake godine se prilagođavaju trendovima razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Digital Divide” ili “digitalna podjela” se odnosi na raskorak u dostupnosti i upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) od strane osoba, grupe ljudi ili čak cijelih država. IKT predstavlja neizbježnu osnovu za razvoj ekonomije, inovacija i progres društva u cjelini. Iako IKT donosi raznolike prednosti, ova tehnologija postaje beskorisna kada se ne posjeduju kompetence i znanja za njeno korištenje. INTSIKT 2018 daje priliku svim sudionicima i zainteresiranim stranama za diskusiju o politikama, metodologijama i alatima potrebnim za premoštavanje digitalnih podjela u sferema industrije, ekonomije, energetike, obrazovanja i društva općenito.

Simpozij INTSIKT je prepoznatljiv po širini i interdisciplinarnosti tema koje se prezentiraju. Učesnici će imati priliku poslušati i ostale teme iz domena široke primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Organizatori

ICTLAB    untz      bit